Projekt Preussen

Smålands nation i Uppsalas PR-kampanj Projekt PREUSSEN (Public Relations Exploring Unexplored Sites Spreading Earthwide not only National) startade hösten 2005 i och med uppförandet av en smålandsvimpel mellan kanonerna på Svenska högarna. Sedan dess har erectörer och erectriser rest över 40 vimplar i fem världsdelar.

Projektet består inte i något annat än att just sätta upp smålandsvimplar runt om i världen. Alla är hjärtligt välkomna att delta! Det enda du behöver göra är att fixa en pinne av något slag, gå till andre kurator och köpa ett 20 cm långt nationsband för 20 kronor, fästa det på pinnen och sedan resa någonstans och sätta upp vimpeln. Ett mycket enkelt sätt att bli förevigad!

För mer information, läs Rådande kriterier för Projekt PREUSSEN. Kriterierna må vara formella, egentligen är det inte så noga. Det viktiga är att det är en pinne med Smålands nationsband ordetligt fäst runt, samt att man mejlar en bild på vimpeln till johanbengt@gmail.com.

Urfröet till hela idén såddes en stormig och regnig junimorgon 2005 på den iberiska halvöns högsta berg – Mulhacén, 3483 meter över havet. Vi hade stigit upp då det fortfarande var mörkt och till slut lyckats streta oss hela vägen upp till toppen, trots det hårda vädret. Längst upp fanns en sådan där liten katolsk Mariafigur bakom ett galler och i gallret hade bestigare fäst en mängd olika band och vimplar. Då slog det mig att det hade varit roligt att sätta dit Smålands nationsband. När jag senare samma sommar skulle paddla ut till Svenska Högarna och även bestiga Kebnekaise kändes det mer motiverat att göra detta med ett lite högre och ädlare mål än att bara göra det för sakens skull. Eftersom det är svårt att göra saker halvdant tänkte jag att det var lika bra att slå på stora trumman, så jag knåpade ihop hela grundidén och lanserade Projekt PREUSSEN.

Johan Bengtsson
Projekt PREUSSENs initiativtagare