Gasque

En gasque är en middag fylld av sång, underhållning, tal och skratt. Gasquerna består vanligtvis av en trerätters måltid (balerna är dock ofta fyrarätters) och är något alldeles speciellt för Uppsalas studentnationer. Oftast avslutas sittningarna med ett släpp, men ibland händer det att vi anordnar en sexa istället – en mer avslappnad middag direkt efter den första! Varje gasque på Smålands har sin egen inriktning och alla förtjänar naturligtvis ett besök.

Våra olika gasquer

Reccegasquen

En gasque som anordnas i början av varje termin. Gasquen riktar sig framför allt till stadens nya studenter (recentiorer), för att de ska få en första chans att se vad en gasque innebär och lära känna andra recentiorer, men även äldre nationsmedlemmar är givetvis välkomna. Hålls tillsammans med Göteborgs nation och äger rum på Smålands nation på vårterminen och på Göteborgs nation på höstterminen. Klädsel: kavaj

Damsupén

En sittning som anordnas varje vårtermin, av herrar, för damer. Sittningen är uppbyggd kring ett tema som är hemligt för damerna. Detta tema ligger sedan till grund för vad som komma skall under kvällen. Traditionen säger att herrarna ska bjuda på såväl dans som sång och spex. Speciellt för damsupén är att gästerna bär någon form av huvudbonad. Damsupén är mångas favorit, både att besöka och att jobba på. Klädsel: kavaj och hatt.

Herrmiddagen

En sittning som anordnas varje hösttermin, av damer, för herrar. Precis som Damsupén är Herrmiddagen uppbyggd kring ett hemligt tema med spex, sång och dans som underhållningspunkter. Höstens meny är dock traditionell, och består av silltallrik, ärtsoppa, småvarmt och pannkakor. Klädsel: kavaj.

Majmiddagen

Traditionen med att fira Majmiddag den första maj är en äldre studenttradition än valborgsfirandet. Den småländska Majmiddagen har alltid samma meny. Nässelsoppa följs av lax, varmrätten är lamm och desserten består av jordgubbar. Inte sällan installeras det hedersledamöter på majmiddagen. Efter middagen blir det styrdans och till sist så bänkar sig majmiddagsfirarna för en sittande sexa i den ljumma majnatten. Klädsel: högtidsdräkt och studentmössa.    

Vårbalen

I mitten av maj anordnas Vårbal, samtidigt på Uppsalas alla studentnationer. Som namnet antyder är Vårbalen en enda stor hyllningsfest till våren, med underhållning, mat och dryck i överflöd. Alla som någon gång varit på en vårbal vet vilken explosion av glädje och vårkänslor det är och festligheterna runt om i staden tar inte slut förrän långt in på söndagseftermiddagen. Klädsel: högtidsdräkt.

Kräftskivan

Varje höst inleds med en kräftskiva – Smålands mest informella men oerhört trevliga sittning. Innan västerbottenostpajen och kräftorna serveras får du pyssla ihop din egen kräfthatt. Enligt traditionen ska dessutom kräftorna hedras under sittningen med ett tal till dess ära. Klädsel: udda kavaj.

Höstfesten

Höstfesten, som anordnas av Smålands nations Kamratförening, är en generationsöverskridande fest där smålänningar från olika generationer får träffas och ha en mycket rolig kväll tillsammans. Höstfesten avslutas traditionellt med sittande sexa framåt småtimmarna. Mycket mysigt! Klädsel: kavaj.

Maskeradbalen

Sedan ett par år anordnar nationen en maskeradbal – ett fantastiskt tillfälle att ta på sig högtidsdräkt och ordna en mask av venetiansk typ, för att sedan njuta av en välkomponerad fyrarätters middag med tillhörande styrdans. Balen är oerhört populär, så se till att köpa biljett i tid! Klädsel: högtidsdräkt med mask.

Luccegasquen

En sittning som inte helt oväntat går i julens tecken. Här bjuds det på ett stort julbord som innehåller alla de julens läckerheter som man kan förvänta sig. Dessutom brukar nationen få påhälsning av såväl lucia som jultomten! Klädsel: kavaj.